Flyball: teamsport voor balgekke honden
 
de Flyball-bakFlyball is een hondensport die zijn oorsprong kent in Amerika. De Californiër Herbert Wagner brak zijn hersens zo'n 25 jaar geleden over de vraag: met welk apparaat kan ik mijn hond zo moe mogelijk maken, zonder dat ik mijzelf hoef in te spannen? Herberts hond was helemaal gek van balletjes en dat bracht hem op het idee om een apparaat te maken dat de bal kon weggooien. Herbert kon ondertussen vanuit zijn luie stoel toekijken. Door met zijn pootje op een plankje van 'het flyballapparaat' te drukken, lanceerde de hond zelf een bal die hij vervolgens kon opvangen.    

Wat later werden hier hoogtesprongetjes aan toegevoegd en zo werd flyball geboren.
Het huidige flyball is een team- en estafettesport. Als de scheidsrechter fluit, start de eerste hond. Hij rent in hoog tempo over vier hoogtesprongen en drukt vervolgens op een plankje waardoor er een balletje uit het flyballapparaat gelanceerd wordt. Als hij dit balletje gevangen heeft, draait de hond zich razendsnel om en brengt het balletje via de vier sprongen terug naar zijn baas. Op het moment dat de eerste hond de finishlijn passeert, start hond nummer twee, gevolgd door hond nummer drie en vier.
Op de baan daarnaast doet een ander team van vier honden precies hetzelfde. Het team dat als eerste foutloos over de finish gaat, heeft de race gewonnen. Het maakt de honden niet uit wie er wint of verliest; flyball is altijd feest en de honden gaan telkens 'tot op het bot'!

Flyball
Resultaat: enthousiaste honden en een goede baas-hondrelatie
Iedere flyballcursist zal zeggen: "Die Wagner, die had het goed voor elkaar!" Wagner kon immers vanuit zijn luie stoel toekijken, terwijl zijn hond zich de pootjes uit het lijf rende. De baasjes van de 'flyballcursisten' van onze hondenclub moeten er iets meer moeite voor doen. Zíj zijn het immers die de hond moeten stimuleren. Flyball draagt dan ook zeker bij aan een goede baas-hondrelatie. Het hoogste doel van flyball is immers dat de hond zijn bal zo snel mogelijk naar zijn baas brengt, omdat dan het échte feest gaat beginnen. Bijkomstig voordeel is dat de honden lekker hun energie kwijt kunnen. Flyball is een inspannende bezigheid voor onze viervoeters.

Iedere hond is geschikt
Flyball is niet alleen een sport voor supersnelle honden. Op de Kynologenclub doen honden in alle soorten en maten mee, zoals Jack Russells, Labradors, Golden Retrievers, Bouviers, allerlei soorten Herders, Border Collies, een Kooiker, en natuurlijk vele kruisingen. Kortom: in principe is iedere hond geschikt voor de flyballsport, zolang hij maar gek is op een balletje of iets wat daarop lijkt. Eén van de deelnemers, een Koningspoedel, nam in plaats van een balletje bijvoorbeeld een piepend clownshoofdje mee. Als het maar in het flyballapparaat past en als de hond er maar dol op is.
De honden hoeven geen speciale 'vooropleiding' te hebben om aan flyball te mogen meedoen. Ze moeten wel volgroeid zijn en lichamelijk gezond. Bovendien moeten ze al hun inentingen hebben gehad. Omdat flyball een teamsport is, mogen de honden niet agressief zijn ten opzichte van soortgenoten.
Aan het einde van de race moet de hond in staat zijn de bal bij zijn baas terug te brengen. De baas mag hierbij van alles in de strijd gooien: zijn of haar vrolijke stem, biefstukken, een tweede balletje of iets anders waar de hond voor warmloopt.

Het parcours
De baanBij flyball wordt gebruik gemaakt van hindernissen die in hoogte verstelbaar zijn, zodat elke hond op zijn eigen hoogte springt. De hoogtes varieëren van 20 tot 40 centimeter in stappen van 5 centimeter.
Aan het einde van de vier hindernissen staat het flyballapparaat. Dit apparaat bestaat uit een rechthoekige kast met daaraan een werparm en een bedienplankje. De hond moet het plankje voor op de bak indrukken zodat de werparm de bal lanceert.
Een flyballbaan bestaat uit een start/finishlijn, de vier hindernissen op een rij en het flyballapparaat. Hierbij gelden vaste afstanden tussen start/finish en de eerste hindernis (1,8 meter) tussen de hindernissen onderling (3 meter) en tussen de laatste hindernis en het apparaat (4,55 meter). Bij wedstrijden staan er altijd twee van deze banen naast elkaar.

Voor elk wat wils
Er zijn drie niveaus waarop flyball beoefend wordt op de Kynologenclub Noord-West Veluwe: honden in opleiding, recreanten en wedstrijdhonden. De honden in opleiding leren allemaal in hun eigen tempo het spelletje van begin tot eind. Als de honden het spelletje geheel beheersen kunnen ze daarna hun kunsten vertonen bij de recreanten of in de wedstrijdgroep.
Wekelijks trainen de recreanten in verschillende groepen. Daarbij worden de puntjes op de i gezet (of gehouden) en zijn er vaak onderlinge wedstrijdjes en andere spelletjes (zoals bakhakken). Voor de honden is het elke week weer een feest om zich vol overgave op het flyball te storten.
De wedstrijdgroep is een groep honden en bazen die in de zomer in teamverband aan officiële wedstrijden meedoen. Gezelligheid wordt gecombineerd met teamtraining voor een goed resultaat op de wedstrijden. Het doel is om twee teams bij elkaar te krijgen. Eén team om zeer regelmatig wedstrijden in de landelijke flyballcompetitie te lopen en dus mee te doen om het Nederlands Kampioenschap. En een team dat af en toe mee doet aan wedstrijden. Het is maar net wat de bazen willen.

Geïnteresseerde bazen van balgekke viervoeters kunnen voor meer informatie bellen met Gert Kost, tel: 0341 434508. Een cursus bestaat uit ongeveer 16 lessen.

sterkliniek

Ga naar boven