samenwerking, sport en spel

Direct aanmelden voor de cursus: Kan hier

Prijsinformatie: Kijk hier


 

Wat is er leuker dan in je vrije tijd te sporten met je hond? Voor de eigenaar en hond die behoefte hebben aan actie en snelheid bestaat er de mogelijkheid om de cursus Agility te volgen. Een leuke sport waarbij de hond op aanwijzingen van de eigenaar allerlei hindernissen neemt. Snelheid en nauwkeurigheid gaan hierbij hand in hand. Snel of niet: plezier voor eigenaar en hond staan voorop.
Voor de toeschouwer ziet Agility er spectaculair uit. Met ogenschijnlijk gemak neemt de hond hindernissen terwijl de eigenaar zijn best doet om de snelheid van de hond bij te houden. Het ziet er uit als één groot feest.

watisaglility

 
Om dit resultaat te bereiken, moeten hond en eigenaar wel eerst alle toestellen met bijbehorende oefeningen beheersen. Bij de KC Noord-West Veluwe doen wij ons uiterste best om ook daarvan een feest te maken. Bij het aanleren van de toestellen (cursus beginners) zorgen we ervoor dat de hond het alleen maar goed kan doen. Dat is een kenmerk van de positieve trainingsmethode.  
Elke gelegenheid om de hond te belonen voor het goed uitgevoerde werk moet de eigenaar benutten. Voor hond en mens is dit plezierig. Het verbetert de relatie tussen eigenaar en hond en het geeft de hond ook het nodige zelfvertrouwen. Bij een aantal toestellen kan in de aanleerfase ook goed gebruik worden gemaakt van de clicker.

Na de cursus Agility beginners volgen nog de cursussen gevorderden, club en recreanten. In deze cursussen wordt het steeds belangrijker dat hond en eigenaar een hechte combinatie zijn. Nu wordt vaak duidelijk dat de hond niet alleen op de aanwijzingen reageert, maar vooral op de lichaamstaal van de mens.
Voor de eigenaren en honden die uiteindelijk hun krachten willen meten met andere combinaties, is er de (pré)wedstrijdgroep. Hier worden de puntjes echt op de i gezet en worden mens en hond voorbereid op de landelijke competitie. Voor de eigenaar betekent dit dat hij moet werken aan eigen lichaamsbeheersing en coördinatievermogen. De inspanningen worden immers door beiden geleverd.

 

Aan welke eisen moet de hond voldoen?
Wil je met jouw hond Agility doen, dan is het belangrijk dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hierbij staat altijd de gezondheid en veiligheid van de hond voorop.

 

Leeftijd van de hond
Een hond moet minimaal 1 jaar oud zijn om met de Agility te mogen beginnen. Bij grotere en zwaardere rassen willen we zelfs dat de hond nog minstens een half jaar ouder is. De hond moet namelijk eerst uitgegroeid zijn en dit duurt bij de grotere honden langer.

 

Gezondheid en conditie
Bij Agility is de hond drie kwartier intensief bezig. Vooral bij de beginners is de training voor de honden (mentaal) erg vermoeiend. Alles is nieuw en moet aangeleerd worden. Een goede gezondheid en conditie zijn dus onontbeerlijk. Het spreekt voor zich dat de hond niet te dik mag zijn om overbelasting van het bewegingsapparaat te voorkomen. Ook van de eigenaar wordt een zekere basisconditie verwacht, want uiteindelijk zal die zijn hond rennend begeleiden.

 

Basisgehoorzaamheid
Bij Agility is de hond tijdens de oefeningen niet aangelijnd. Het is dus belangrijk dat de hond aandacht heeft voor zijn eigenaar en komt als hij geroepen wordt. Ook de commando's 'zit' en 'af' worden regelmatig gebruikt. Bij de KC Noord-West Veluwe is het gebruikelijk om vóór de cursus Agility beginners eerst de cursus gehoorzame hond 2 te volgen. Heb je al bij een andere vereniging een vergelijkbare cursus gevolgd en luistert jouw hond goed naar je, dan kun je je in overleg met de cursusadministratie toch aanmelden.


Pré -agility
De pré-agilitycursus is voor honden vanaf 7 maanden van ervaren handlers met wedstrijdaspiratie. Om hieraan te kunnen deelnemer is het van belang dat de eigenaar van de hond behoorlijk zelfstandig kan trainen. Daarnaast is het belangrijk dat je ervan doordrongen bent dat jonge honden niet overbelast mogen worden, zowel fysiek als mentaal. Pré-agility is intensief, voor zowel handler als hond met huiswerkopdrachten en daardoor niet geschikt voor de creatieve beoefenaar van de agilitysport. Behoor jij tot die laatste groep? Dan kan je het beste instromen als je hond minstens een jaar is bij onze beginnersgroepen.

Interesse?
Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op!

Ga naar boven